top of page
Пошук

Виклики сьогодення: Аеропоніка

Оновлено: 12 годин тому

Інститут картоплярства НААН розпочав науково-дослідну співпрацю з Інститутом здоров’я рослин (Ukravit), провідним українським виробником засобів захисту рослин та мікродобрив. Спільні дослідження базуються на використанні аеропонних технологій, що значно підвищують ефективність гібридизації у селекційних програмах.

У сучасних умовах кліматичних змін, що супроводжуються підвищенням температури та дефіцитом вологи, традиційні методи селекції картоплі потребують адаптації. Зменшення фертильності пилку та низька ефективність ягодоутворення (2-5 %) у природних умовах вимагають нових підходів. Оптимальними умовами для розвитку генеративних органів картоплі є температура 14-20 °С, достатня вологість ґрунту та висока відносна вологість повітря. Ці умови можна створити у контрольованому середовищі, використовуючи аеропонні технології.

Інститут картоплярства НААН надав батьківські форми для участі у схемах гібридизації та здійснює науковий супровід проєкту. 10 червня було проведено перший етап схрещування в контрольованих умовах з використанням аеропоніки, а також навчання персоналу Інституту здоров’я рослин методиці запилення квіток картоплі.

Завдяки власному лабораторному комплексу, передовому обладнанню світових виробників, новітнім методикам та висококваліфікованим фахівцям Інститут здоров’я рослин проводить широкий спектр наукових досліджень та надає експертні рекомендації щодо їх впровадження у польових умовах.

Спільна ініціатива двох наукових установ спрямована на розробку ефективних селекційних методів, які сприятимуть створенню нових сортів картоплі з високою стійкістю до біотичних та абіотичних стресових факторів, а також важливими господарськими характеристиками.


Детальніше про діяльність Інституту здоров’я рослин – на [офіційному сайті](https://cropcare.institute/)

Comments


07853, Iнститут картоплярства НААН,

вул. Ярослава Мудрого, 22,

смт Немішаєве,

Бучанський район,

Київська область

+38 045 774 15 33
+38 093 150 18 40

  • Facebook
bottom of page